"Drogurile legale" baga ieseni in spital

Autor: Marius MARGINEANU

Plantele „de relaxare" de la weed-shopuri au inceput sa dea batai de cap medicilor. De cind s-au deschis aceste magazine in Iasi, medicii de la Spitalul de Urgente au inceput sa trateze tineri care spun ca sint de pe alta lume.

Un baiat de 18 ani a fost adus de tatal sau la spital pentru ca se simtea foarte rau si spunea ca pluteste. Examenele medicale nu au indicat nici o afectiune, insa cele pentru depistarea drogurilor au indicat existenta acestor substante in organism. „Pacientul a venit la spital pentru stare generala de rau, tahicardie si derealizare. Credea ca vine din alta lume. A spus ca a tras citeva fumuri dintr-o tigara confectionata cu plante de la weed-shop. A fost perfuzat si in scurt timp starea generala s-a ameliorat", a declarat dr. Tudor Arhipescu, purtatorul de cuvint al Spitalului de Urgente „Sf. Ioan". Un alt tinar, de 20 de ani, a fost adus de prieteni la spital pentru ca ii batea inima prea repede. Aici a spus medicilor ca a fumat o tigara de acelasi fel. Medicii nu pot spune cit de toxice sint aceste tigari deoarece nu stiu ce contin. Au spus insa ca au efecte asemanatoare cu cele ale drogurilor. „La pacientii pe care i-am avut, aceste plante au declansat afectiuni ale inimii, respectiv palpitatii, tahicardii, hipertensiuni si afectiuni legate de cunostinta", a precizat dr. Arhipescu.

„Nu exista riscuri, dar nu fumati in exces!"

Cei care le comercializeaza insa spun ca sint produse naturale si nu au efecte adverse. „Nu ma intrebati ce contin pentru ca nici eu nu stiu exact. Sint foarte multe: salvie, lotus, dar toate sint naturale", a explicat vinzatorul, tinind sa mentioneze faptul ca nu au nici un efect advers si nu sint toxice. Cit despre senzatia pe care aceste plante o dau, ea este aceeasi pentru toate sortimentele: euforie. „Toate dau euforie. Singura diferenta este de miros si gust, aroma", a spus vinzatorul. Comerciantul de plante dintr-un magazin de pe bulevardul Independentei a explicat reporterilor nostri si cum se fumeaza: un pliculet se imparte in doua. O jumatate se amesteca cu tutunul dintr-o tigara normala, apoi se pune intr-o hirtie speciala care se comercializeaza la orice magazin cu tutun, se ruleaza astfel incit sa aiba forma unei tigari si se fumeaza. O singura specificatie a mai facut vinzatorul: „Sa nu faceti exces! Dintr-o tigara sa fumeze patru persoane. Citeva fumuri sint suficiente pentru a deveni euforic", a precizat acesta. Totul costa doar 25 de lei. Mai mult, magazinul face si o oferta: doua pliculete la 30 de lei.

OPC: „Probleme la etichetarea produselor"

Comerciantii sfatuiesc insa consumatorii sa fumeze in casa astfel de tigari si sa nu iasa cel putin o ora. „De preferat ar fi sa le fumati in casa si sa nu iesiti cel putin o ora. Dar nu are nimic daca le fumati in bar sau intr-un parc. Nu exista riscuri si nu are cum sa vi se faca rau. Sinteti doar fericit. Mai mult, ele sint perfect legale". Oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC) a facut un control la aceste magazine, in urma unor sesizari, control care s-a incheiat cu amenzi de cite 1.000 de lei pentru fiecare magazin. „Din punctul nostru de vedere, au fost probleme in ceea ce priveste etichetarea acestor produse. Nu este specificat importatorul sau producatorul, drept pentru care magazinele au fost sanctionate", a spus Maria Popa, inspector OPC Iasi.

Sursa: Ziarul de Iasi

0 comentarii: